2% din impozit pentru EGEA

Redirectioneaza 2% din impozitul pe venitul din 2008

 doilasuta

INTRODUCERE

Ce este prevederea 2%?

Prin intermediul prevederii 2% din Codul Fiscal, contribuabilii persoane fizice au posibilitatea să direcţioneze până la 2% din impozitul pe venit către o entitate non-profit care se înfiinţează şi funcţionează în conformitate cu legea.

Acest mecanism are o serie de avantaje pentru toate părţile implicate – cetăţeni, organizaţii şi stat:

         este un mecanism democratic ce contribuie la transparenţa politicii fiscale şi bugetare

         asistă organizaţiile neguvernamentale în eforturile lor de a soluţiona diferite probleme sociale

         le permite cetăţenilor să contribuie la eforturile de a rezolva diferite probleme sociale fără a genera însă un cost suplimentar pentru aceştia

         degrevează bugetul de stat având în vedere că serviciile oferite de organizaţiile neguvernamentale sunt în general de calitate bună şi eficiente din punct de vedere al costurilor deoarece organizaţiile neguvernamentale mobilizează resurse financiare din surse diverse şi multe implică munca voluntarilor

         creează o legătura între stat, cetăţeni şi organizaţii contribuind astfel la dezvoltarea societăţii civile şi a capitalului social

Se creează un mecanism prin care un cetăţean poate decide modul în care sunt cheltuiţi 2% din impozitul său pe venit, direcţionând această sumă către o organizaţie neguvernamentală. A apărut astfel o formă de parteneriat între cetăţean, autorităţi fiscale şi sector ONG. Practic cetăţeanul spune statului modul în care vrea să fie cheltuită o parte din impozitul său.

 

ATENŢIE!

Această sumă nu reprezintă o sponsorizare, donaţie sau contribuţie, ci este în esenţă o parte a bugetului de stat care este direcţionată de către fiecare cetăţean în parte către sectorul neguvernamental. Legea este considerată de mulţi ca fiind un sprijin indirect oferit de către stat sectorului non-profit sau un model de „filantropie de tranziţie” dată fiind aplicarea ei numai în ţările Europei Centrale şi de Est.

 

LEGISLAŢIE

Situaţia curentă

În România prevederea 2% a fost inclusă în legea 571 din 2003 privind Codul Fiscal.

Textul legii referitor la prevederea 1% este următorul:

Articolul 84

Paragraful 2

Contribuabilii persoane fizice pot dispune asupra destinaţiei unei sume reprezentând până la 2% din impozitul pentru venitul anual datorat pentru sponsorizarea entităţilor non-profit care se întemeiază şi funcţionează în conformitate cu legea.“

Legea 571 a fost modificată în decembrie 2004 prin Ordonanţa Guvernului 138/2004, publicată în Monitorul Oficial 1281/2004, Ordonanţă aprobată prin Legea 163 din 1 iunie 2005 care extinde eligibilitatea beneficierii de prevederea 2% la toate entităţile fără scop lucrativ care se înfiinţează şi funcţionează în conformitate cu legea.

Normele metodologice pentru direcţionarea a 2% din impozitul pe venit au fost publicate în Monitorul Oficial Nr. 56 din 20 ianuarie 2006. Este vorba de Ordinul Ministrului Finanţelor Publice 2017 din 29 decembrie 2005.

Ce rol are prevederea 2% pentru organizaţii?

logo2lasuta1

Prevederea 2% poate contribui la viabilitatea financiară a unei organizaţii şi reprezintă o metodă de atragere de fonduri.

În plus:

·       poate reprezenta o ocazie de a promova organizaţia

·       poate contribui la crearea unei relaţii mai strânse cu comunitatea

·       poate ajuta organizaţia în alte metode de atragere de fonduri (contribuţii de la persoane fizice)

·       poate ajuta organizaţia în campaniile de atragere de voluntari

·       poate contribui la credibilitatea organizaţiei

Ce înseamnă 2% pentru contribuabili?

Prevederea 2% este un mecanism de transparenţă fiscală prin intermediul căruia contribuabilii persoane fizice pot să direcţioneze 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie).

Puteţi astfel decide către cine merg 2% din impozitele dvs.!

De ce e bine să folosiţi această prevedere?

• Nu vă costă nimic!

• Contribuiţi la eficientizarea cheltuirii banului public – deci al dvs.!

• Puteţi ajuta la rezolvarea unei probleme din comunitatea dvs. direcţionând 2% către o organizaţie care lucrează în acel domeniu.

• Vă puteţi asigura că aceşti bani rămân în comunitatea dvs. direcţionându-i către o organizaţie locală.

• Puteţi ajuta oameni în nevoie direcţionând 2% către o organizaţie care lucrează pentru ei!

De ce este prevederea 2% importantă pentru angajatori?

Prevederea 2% permite contribuabililor persoane fizice să direcţioneze 2% din impozitul lor pe venit către o organizaţie neguvernamentală (asociaţie sau fundaţie).

Prevederea 2% poate contribui la un climat fiscal mai transparent, la păstrarea fondurilor de la contribuabili pe plan local şi la rezolvarea unor probleme sociale locale. Se contribuie astfel la un climat social şi economic mai bun pe plan local, ceea ce are un efect pozitiv asupra angajaţilor unei firme şi deci asupra productivităţii lor. O firmă care îşi încurajează angajaţii să direcţioneze 2% din impozitul lor este o firmă responsabilă social, demonstrând că nu îi este indiferent ce se petrece în jurul său.

Care este scopul acestei campanii? Cine va beneficia de 2% dacă îi redirecţionaţi către EGEA Cluj-Napoca?

Scopul Campaniei “2%” 2009 este de a sprijini organizatia studenteasca ’EGEA Cluj-Napoca’, de a sprijini tinerii studenti ai facultatii de geografie pentru desfasuratea proiectelor demarate. Din proiectele desfăşurate de către EGEA Cluj-Napoca în ultimii 2 ani, s-a constat că există mulţi tineri dornici de implicare, care nu au altfel posibilitatea de a participa la schimburi de experienta cu alte facultati din tara sau din Europa. Astfel, cu fondurile obţinute din Campania „2%”, EGEA Cluj-Napoca va desfăşura mai multe campanii printre care se numara diverse schimburi de experienta cu alte facultati, proiecte pentru plantare de copaci, proiecte de ecologizare si campanii pentru recrutare de noi membrii.

 

Cum puteţi redirecţiona 2% din impozitul pe venitul din anul 2008 către EGEA Cluj-Napoca?

Simplu.

Tot ce trebuie să faceţi este să descărcaţi formularul, să îl completaţi cu datele dvs., să îl semnaţi, să ataşaţi şi o copie a fişei fiscale (de preferat, dar nu obligatoriu) şi să îl trimiteţi la adresa noastră: Universitatea Babes-Boliay Str. Clinicilor 5 – 7, Facultatea de Geografie, Cluj-Napoca 400006, Romania. (cu mentiunea: Pentru ONG-EGEA Cluj-Napoca) Sau ne puteţi lasa un comentariu la acest articol in care sa mentionati intentia dumneavoastra spre a ne sprijini.

 

Multumim!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: